Börjen leipä

Taikinajuuri:
1/2 l Vettä
50 g Hiivaa
3/4 dl Siirappia
n. 6 dl Ruisjauhoja

Taikina:
1/2 rkl Suolaa
50 g Öljyä tai voita
4 dl Perunahiutaleita
n. 4 dl Ruisjauhoja
n. 2 dl Vehnäjauhoja
(2 rkl Kuminaa)

Ohjeet:
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja ruisjauhot ja sekoita puuromainen seos. Anna taikinajuuren käydä leivinliinan alla noin puoli tuntia niin, että se alkaa kuplia. Huom! Taikinajuureen saat lisää makua pitämällä sitä muutaman tunnin viileässä esim. jääkaapissa. Voit silloin valmistaa juuren kylmään veteen. Valmista taikina lisäämällä juureen suola, voi tai öljy ja perunahiutaleet.

Vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta on helppo leipoa leipäsiä. Anna taikinan kohota hetken (noin 10-15 min) leivinliinan alla. Leivo taikina 6-7 cm pituisiksi tangoksi ja jaa se noin 20 palaan. Pyöritä ja painele leipäset noin 1 cm paksuisiksi pyöreiksi leiviksi. Pistele haarukalla ja anna kohota leivinliinan alla.

Paista 225 asteessa noin 12-15 min. Laita leivät paistamisen jälkeen leivinliinan ja muovin alle (leivinliina leipiä vasten ja muovi päälle). Tällä tavoin leipiin tulee pehmeä kuori. Jos haluat rapeita leipiä anna jäähtyä pöydällä pelkän leivinliinan alla.

(Happamamman maun saat jos käytät taikinajuuren valmistuksessa hapanleipäviipaleen muruja tai taikinajuurta)